oo

6 saker som du inte visste om Göteborg

6 saker du inte visste om Göteborg

 

1. När Göteborg växte fram kallades staden för nya Amsterdam. Holländare fick uppdraget att bygga staden eftersom de ansågs vara bäst på att bygga på sankmark. Därför blev staden i sig lik Amsterdam med sina kanaler och stadsplanering. Göteborg kallas även ofta för Lilla London med anledning av att en stor antal britter flyttade till Göteborg på 1800- talet.

 

2. Den klassiska Göteborgsvitsen har gjort staden känd sen 1700- talet. Ordvitsarna har en lång historia och återberättades i dagstidningar. Göteborgsskämten reste med många av göteborgarna på handelsresor och de använde vitsandet som ett försäljningsknep på marknader och på stan för att attrahera köpare.

 

3. Göteborg har många långa alléer som sträcker sig genom staden som pryder staden. Sten Sturegatan är en av flera långa alléer i Göteborg. Gatan sträcker sig från Nya allén till Skånegatan som ett rakt sträck och passerar Hotell Onyxen. På Sten Sturegatan ligger det flera hotell och restauranger och i anslutning till gatan går bland annat Berzeliigatan och Engelbrektsgatan.

 

4. Från år 1879 rullade hästspårvägar i Göteborg som senare skulle bytas ut mot dagens spårvagnar 1902. Idag är spårvagnen ett givet sätt att ta sig runt i Göteborg på med hela 16 linjer runt om i staden som har det största spårvagnssystemet i norden.

För att komma till Hotell Onyxen tar du spårvagnslinjerna 2, 6, 8 eller 13 och hoppar av vid hållplatsen Scandinavium.

 

5. Göteborg talas ofta om som den stora evenemangsstaden då Göteborgs stad gärna främjar stora evenemang i staden. Turister vallfärdar varje år till Göteborg för att besöka olika evenemang och konserter. De stora evenemangen som drar mest folk brukar vara Kulturkalaset, Way out west och Jul på Liseberg. För de sportintresserade drar Gothia cup och Partille cup turister varje sommar. Evenemangen anses vara väldigt viktigt för staden och det är inte sällan som alla hotell är fullbokade, så det gäller att vara ute i god tid.

 

6. Göteborg består av många grönområden, parker och trädgårdar. Trädgårdsföreningen och Slottsskogen är några av de kända parkerna i Göteborg. Göteborgs botaniska trädgård ligger centralt och är en av de största botaniska trädgårdarna i Europa. Det är värt att besöka trädgården med sina två stjärnor i Michelinguidens turistguide.